Symposium KAPITALISME versus SOCIALISME van 09-03-2019.

In maart 2019 zijn er weer verkiezingen voor de Provinciale Staten en in mei voor het Europees Parlement. In de verkiezingsstrijd trachten politieke partijen u te bewegen op hun kandidaten te stemmen. Dat doen ze in onze optiek door veel aandacht te vragen voor bijzaken. Hoofdzaken, waar het echt om gaat, worden in onze democratie steeds minder een onderdeel van de verkiezingsstrijd. Om een paar voorbeelden te noemen: de banken in Europa zijn bij voorbeeld een belangrijke risicofactor voor ons economisch stelsel. De banken mogen zelfs zèlf geld maken, maar wie bepaalt hoeveel?. Rijke families worden steeds rijker. Globalisten worden monopolisten. Wat kunnen we daar nu mee?
Om onze blik te verruimen organiseren de “Vrienden van de Filosofie in OostGroningen” voor u een studiedag of symposium zaterdag 9 maart 2019 van 10uur30 tot +/- 16uur30 in de Oldambtster herberg Hotel DE ESBÖRG te Scheemda onder de titel “Kapitalisme versus Socialisme”.
Kunnen en willen we ons huidige politieke stelsel en het kapitalisme onveranderd overeind houden? Maar liefst vier topsprekers zullen in een filosofielezing hun visie duidelijk maken en u mag hun vragen stellen of met hen in discussie gaan.

De thema`s en sprekers zijn:

LEVEND COMMUNISME: Jan Kenter

Communisme behoort alleen in het Oldambt bij het lokale culturele erfgoed. De heer Jan Kenter, in Oost-Groningen bekend als raadslid voor de communistische partij V.C.P., is onze eerste spreker. Na het overlijden van de burgemeester Pieter Smit werd tot verrassing van velen Jan Kenter tijdelijk de voorzitter van de gemeenteraad Oldambt en dat zegt iets over zijn goede communicatievermogen. Jan Kenter komt met grote betrokkenheid op voor de belangen van mensen die buiten de boot vallen (“ontwaakt verworpenen der aarde”), maar daar zal het niet over gaan tijdens onze studiedag.

Jan Kenter

Jan Kenter zal het hebben over de filosoof, journalist, organisator, denker en altijd studerende Karl Marx en zijn medestrijder voor de emancipatie van het proletariaat, te weten Friedrich Engels. Beiden werkten samen bij het tot stand komen van het “Communistisch Manifest” dat in 1848, het jaar van de vele revoluties in Europa, het licht zag. Karl Marx is vooral beroemd en berucht geworden door zijn boek “Das Kapital”, dat mede dankzij Friedrich Engel gepubliceerd kon worden. De lezing van Jan Kenter zal gaan over deze twee belangrijke werken uit het verleden om na te gaan wat nog actueel is in 2019 in het streven naar gelijkheid tussen bevolkingsgroepen als mogelijke grondslag van onze samenleving. Hadden Marx en Engels misschien toch gelijk?

SOCIALISME in THEORIE en PRAKTIJK: Henk de Weerd

De tweede spreker is dr. Henk de Weerd, bestuursmedewerker van de provincie Groningen, filosoof en gepromoveerd op een cultuurfilosofisch onderwerp. Hij is ook al jaren het provinciale geweten van GroenLinks.

Henk de Weerd

Zijn opvattingen en brede interesse op het gebied van de actualiteit, politiek en de vakbeweging kunt u volgen daar hij samen met Yde van der Burgh blogt op de weblog: http://henkenyde.blogspot.nl/.

Het thema van de lezing in Scheemda van Henk de Weerd zal zijn de geschiedenis van het socialisme in theorie en praktijk. De grote vraag voor Henk de Weerd zal tijdens de lezing zijn of een vorm van socialisme, en zo ja welke, een alternatief kan zijn voor het kapitalisme.

EEN PLEIDOOI voor KAPITALISME: Maarten Berg

Onze derde spreker dr. M.C. (Maarten) Berg is socioloog met een achtergrond in econometrie en psychologie. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar geluk. Hij werkte voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het C.P.B. en verschillende universiteiten. Hij is momenteel universitair docent economie aan de Universiteit Leiden.

Maarten Berg

In 2018 verscheen het laatste boek van Maarten Berg en dat sloeg in als een bom. Door het boek onder de titel “Kapitalisme en Socialisme”, een studie over de slechtheid van de staat, worden de lezers aan het denken gezet. Er wordt veel uit het boek geciteerd door ogenschijnlijk uiteenlopende politieke partijen zoals de PvdA, het CDA en de VVD. Het boek gaat in op economische en praktische aspecten van vrijheid. Maarten Berg beziet in zijn lezing vele facetten van de samenleving door een hyperkapitalistische bril. De lezing van Maarten Berg zal wat minder gaan over de cijfermatige ontwikkeling van de ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen in Nederland (o.a. de rijken worden rijker, de armen armer) maar meer over het streven naar die gelijkheid zelf. Is de kloof door grote ongelijkheid van bevolkingsgroepen in Nederland een maatschappelijk gevaar? Is het streven naar meer gelijkheid een zinvol streven of juist niet? Is het streven naar armoedebestrijding hetzelfde als het streven naar gelijkheid?

WELVAART door KAPITALISME getemd door SOCIALISME: Coen Teulings

Onze vierde spreker is professor dr. C. N. (Coen) Teulings. Eens verantwoordelijk voor het Nederlandse inkomensbeleid van het Ministerie van Sociale Zaken en Wetenschap. Daarna was een van zijn taken als directeur van het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwingen af te geven aan onze regering. Dit zeker tijdens de bankencrisis.

 

Coen Teulings

Momenteel is Coen Teulings universiteitshoogleraar van de Universiteit Utrecht en in deeltijd betrokken bij de Universiteit Amsterdam en de University of Cambridge. Hij is als kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (de SER) een van de belangrijkste adviseurs van onze Nederlandse regering en ons parlement. Onlangs nog adviseerde Coen Teulings onze regering over uw pensioen. In zijn laatste boek “Over de dijken” schrijft Coen Teulings o.a. dat het in 2019 goed zal gaan in Nederland, met een overschot op de betalingsbalans, met een lage staatsschuld, dat de Nederlandse staatschuld zelfs te laag is, er echt financiële ruimte is op de Nederlandse begroting, dat zzp`ers recht hebben op sociale bescherming, dat Europa of Brussel onze boterhammen besmeert met roomboter. De machtsverschuiving richting Amerika door de bedrijfsgiganten met de hoogste beurswaarde ter wereld (de monopolisten Apple. Microsoft, Amazon, Google en Facebook) leidt er toe dat Europa flink achterblijft bij Amerika in de visie van Coen Teulings. Coen Teulings gaat in zijn lezing in op wat voor hem de meest actuele blauwdruk is voor een sociale welvaartsstaat met kapitalistische èn socialistische trekken.

Na iedere lezing krijgt u ongeveer 10 minuten de tijd om vragen te stellen over de inhoud van de dan net afgeronde lezing. Na de vierde lezing is er de mogelijkheid uw eigen mening naar voren te brengen door in debat te gaan met het panel van alle vier sprekers, waarbij Jan Pieters als moderator zal optreden.

Deze studiedag met vier topsprekers d.d. 9 maart 2019 wordt georganiseerd door de “Vrienden van de Filosofie in OostGroningen” en vindt plaats in de Oldambtster herberg Hotel De ESBÖRG, Esbörgstraat 16 te Scheemda. Aanvang 10uur30. Zaal open 10.00 uur. Uw bijdrage in de onkosten bij deelname aan het symposium bedraagt 29,50 per persoon. Dat is inclusief een lunchmaaltijd tussen de middag met soep, een kroket en broodjes en 2 munten voor koffie of thee.

Opgave voor deze boeiende dag kan alleen geschieden door overmaking van 29,50 per persoon op bankrekening NL96RABO 0 304 320 404 t.n.v. W.J. Haasken-Nobel onder vermelding van “studiedag 9 maart” en uw naam als deelnemer of de namen van de deelnemers indien u meer dan één persoon opgeeft

Graag tot 9 maart in Scheemda.

Met vriendelijke groet namens de “Vrienden van Filosofie in OostGroningen”: Kor de Vries, Wilmien Haasken-Nobel, Kees van Slochteren en Jan Pieters.

Geef een reactie