Column van Kees nummer 2 van 2020

BRAINDRAIN.

Toen Ædda en ik in Scheemda kwamen wonen waren het Postkantoor en de ABN-bank net verdwenen, maar de Rabobank had in de gemeente Scheemda nog steeds maar liefst 6 filialen.

Vandaag ontving ik een brief met de mededeling dat zelfs de laatste vestiging van de Rabobank in de ex-gemeente Scheemda definitief gaat sluiten. Alle zes filialen van de Rabobank in onze ex-gemeente Scheemda zijn nu verdwenen. Het waren ontmoetingsplekken voor de inwoners om kennis op te doen over geld, bedrijfsfinanciering, sparen en over het investeren. Ook de lokale werkgelegenheid is door het sluiten van de 6 bankfilialen kleiner geworden. Dat banken verdwijnen stimuleert de krimp want de werkgelegenheid in de bancaire sector die overblijft zal verhuizen (of is al verhuisd) en zal zich op termijn in Nederland nog meer centreren om uiteindelijk te worden gevestigd in een zeer klein aantal “hoofd” kantoren.

Vroeger ging bv. een startende ondernemer naar de lokale bank in zijn of haar dorp en werd hij persoonlijk geholpen door een deskundige bankmedewerker die de lokale markt kende. Het min of meer lokale geld (de Rabobank werd ook wel genoemd de brandkast van het platteland) en de lokale kennis hierover verdwijnt of is al verdwenen. Wat veel mensen zich niet realiseren dat deze ontwikkeling een braindrain is met verstrekkende gevolgen: de bancaire kennis en binding verdwijnt op het platteland en versterkt de kloof tussen platteland en de randstad. Het platteland wordt meer afhankelijk van de randstad. Een startende ondernemer dient nu zijn krediet en/of hypotheek bij voorkeur online te regelen en moet voldoen aan steeds meer algemeen gestelde criteria.

De bankemployee die eerst in Oost-Groningen vier hypotheekgesprekken op een dag moest voeren wordt nu door zijn bank fundamenteel anders ingezet (mede door de corona-crisis: nu bij voorkeur via een videogesprek bij de employee thuis achter de computer) als bankadviseur van klanten in een groter gebied en doet nu digitaal acht hypotheek videogesprekken per dag via het beeldscherm. Laatst had ik via een videochat contact met mijn eigen hypotheekadviseur en die bleek in Amersfoort te wonen en te werken. Dit terwijl toen ik ging wonen in Scheemda heel bewust had gekozen gebruik te maken van een plaatselijke bank en een plaatselijk verzekeringskantoor in eigen dorp. Wat geldt voor de banken, geldt ook voor verzekeringskantoren. Ook zij verdwijnen uit het platteland of zijn al verdwenen

Volgens Vincent Everts kost ieder bezoekje van u aan de bank momenteel gemiddeld ongeveer 60 euro. Dus als u een bankfiliaal kunt vinden in de regio om bv. een paar euro`s te wisselen voor dollars, dan kunt u zo uitrekenen hoeveel de bank daaraan verliest. Een vestiging in een dorp is helaas niet meer rendabel voor een bank. Internet deed de Post pijn, de gsm het telefoonnetwerk en Netflix de kabelmaatschappijen. De geschiedenis verandert ook de bancaire sector.

Laten we hopen dat er in Scheemda een geldautomaat (cashmachine) blijft …….

Publicatie van deze column via: www.keesvanslochteren.nl .

K.B. van Slochteren. Augustus 2020.

Kenmerk van de onderhavige braindrain is dat goed opgeleide mensen gefaseerd het platteland verlaten door te gaan werken voor Randstedelijke bedrijven waardoor de mogelijkheden van het platteland afnemen.