FAB 2021 Oldambt

Sedert januari 2016 ben ik lid van het Cultuur Platform van de gemeente Oldambt (het CPO), het gestructureerde platform van deze gemeente voor organisaties die cultureel actief zijn. De gemeente Oldambt stimuleert via het CPO cultureel ondernemerschap door ondernemende kunstenaars en culturele instellingen de weg te wijzen, advies te geven, te faciliteren en subsidie te verlenen. Samenwerking, afstemming en goede communicatie zorgen dat amateurs en professionals culturele kennis delen, dat het publiek gemakkelijk de weg naar voorstellingen kan vinden en dat de gemeente Oldambt cultureel bloeit als nooit tevoren. Aldus de gemeentelijke cultuurnota.

Het team van het CPO bestaat uit een groep van vrijwilligers en vakspecialisten die momenteel, al dan niet tijdelijk, door twee professionele beroepskrachten namens de gemeente Oldambt worden aangestuurd. Deze vrijwilligers binnen het CPO vertegenwoordigen zoveel als mogelijk de culturele disciplines en instellingen binnen de gemeente Oldambt. Zij verbinden, stimuleren en ondersteunen de inwoners van de gemeente Oldambt die zèlf activiteiten organiseren, kennis op het gebied van kunst & cultuur opdoen, kennis delen en ervaringen uitwisselen.

De interactie van het CPO met achterban of doelgroepen geschiedt via culturele netwerkbijeenkomsten en cursorische activiteiten en deze interactie dient verder resultaatgericht te worden geïntensiveerd.

Deze interactie met de culturele disciplines en instellingen waar de individuele leden van ons team verantwoordelijk voor zijn, zoals de disciplines (of categorieën) zoals de Beeldende Kunst, Cultureel Erfgoed, Dans, Muziek, Festivals en Theater, dient te worden verbeterd. “Wie is wie” binnen iedere discipline is deels te weinig bekend bij de teamleden van het CPO en van regelmatig contact van de discipline met de leden van het CPO-team is te weinig sprake. Vanuit de bevolking komen nog te weinig culturele wensen en initiatieven bij het CPO.

En dan hebben we de laatste maanden ook nog een corona-crisis waardoor een eerste corona-golf het culturele veld een financieel slagveld dreigt te worden met o.a. veel minder inkomsten en uitgaven voor het culturele veld. Er wordt nog een tweede corona-golf verwacht die van dit financiële slagveld een dodenakker zal kunnen maken.

Als CPO moeten we gaan bedenken op welke manier het handig zou zijn hoe wij bereiken:

  1. Hoe het CPO meer personen uit alle disciplines van kunst, cultuur en erfgoed kan bereiken en meer gebruik laat maken van culturele instellingen binnen onze gemeente Oldambt. Van musea tot galeries, van concerten tot theatervoorstellingen.
  2. Dat meer kunstenaars een podium krijgen, bekender worden, doordat er over hen gesproken en geschreven wordt en dat deze kunstenaars ook binnen ons project een redelijke onkostenvergoeding krijgen. Te vaak moeten zij zonder een onkostenvergoeding optreden. Dit komt voor bij een kunstschilder tot een pianist.
  3. Hoe wij als leden van het team CPO meer interactie kunnen veroorzaken tussen en met de mensen in het culturele veld. Van bestuurders van culturele instellingen en verenigingen tot organisatoren van theatervoorstellingen. Hoe ieder individueel lid van ons CPO-team zijn eigen achterban zijnde doelgroepen van personen binnen zijn of haar persoonlijke discipline of categorie daadwerkelijk in de praktijk kan bereiken.
  4. Hoe wij zèlf als CPO iets aan pecunia binnen krijgen indien de gemeente Oldambt onze subsidie in 2021 zal inkrimpen vanwege de coronacrisis, alsmede dat wij mogelijk iets aan geld genereren voor culturele organisaties.
  5. Hoe wij als CPO voldoende pecunia binnen krijgen om de tweejaarlijkse Cultuurprijs van de gemeente Oldambt te kunnen laten uitloven, een Cultuurprijs van duizend euro voor een kunstenaar of een culturele organisatie plus een kunstwerk van 500 euro.
  6. En nog een aantal punten door u aan te vullen.

Samenvattend: het CPO is goed bezig maar de hier voor aangegeven problemen van dat het CPO te weinig het gehele culturele veld van de gemeente Oldambt kent in combinatie met de mogelijke economische gevolgen van de coronacrisis vereisen een goed voorstel om de problemen van ons team op te lossen. Graag uw reactie op mijn voorstel:

The Fabulous Art & Culture Lottery Oldambt 2021 afgekort als FAB 2021 Oldambt.

Een loterij waarbij er heel veel prijzen te winnen zijn om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij kunst & cultuur èn een methode om als het CPO het culturele veld in onze gemeente Oldambt beter te leren kennen.

De loten van FAB 2021 Oldambt worden verkocht door zo veel als mogelijk culturele instellingen binnen onze gemeente Oldambt. Van muziekverenigingen tot leerlingen van een balletgroep, waarbij de verkopende culturele instelling een percentage van de verkoopprijs van de verkochte loten zal ontvangen. Voor deze culturele instellingen is in 2021 heel veel minder subsidie van de gemeente te verwachten door de coronacrisis waardoor de inkomsten via de verkoop van loten van FAB 2021 Oldambt zeer welkom zullen zijn. Èn leren de leden van het CPO de huidige bestuurders van deze culturele instellingen beter kennen.

De 40 hoofdprijzen worden verzorgd door 40 beroepskunstenaars en bestaan uit optredens bij de mensen thuis van intieme concertjes in de woonkamers, dus echt privé bij de prijswinnaars thuis, tot dansvoorstellingen in huis of tuin en het presenteren van een nieuw boek of dichtbundel allemaal òòk bij mensen thuis, waarbij de 40 optredende artiesten een redelijke (maar wel een lage) onkostenvergoeding krijgen en deze onkostenvergoeding volgens de huidige richtlijnen kunstenaarsvergoedingen. Dus 40 kunstenaars hebben iets aan inkomsten.

Maar er zijn veel meer prijzen dan de 40 hoofdprijzen. We gaan voor totaal 100 of meer prijzen om de bekendheid van het culturele veld te vergroten. Door de betrokkenheid van het culturele veld valt er grafiek te winnen in de sfeer van koppermaandag prenten, toegangskaartjes voor theatervoorstellingen in De Klinker tot in The Harbour Jazz Club en zo mogelijk ook nog toegangskaarten voor andere voorstellingen, VIP-kaartjes voor bezoek aan musea van het Museum Slag bij Heiligerlee t/m het oorlogsmuseum met gratis toegang tot VIP-ontvangsten met rondleiding door bv. Galerie Waar kunst tot galerie WIEK XX, etc.

FAB 2021 Oldambt wordt een heel cultureel feest, want door het grote aantal prijzen zal iedereen binnen onze gemeente ervan horen en direct of indirect bij het project betrokken worden en het gesprek van de dag vormen. (“Moet je kijken, bij onze buren zingt nu live in de huiskamer Linde Nijland”. “Bij mijn oom en tante gaat Kira Dekker morgen in de tuin zingen en ik mag daarbij zijn”. “In het museum Slag bij Heiligerlee kregen we als VIP-gasten een high tea met overheerlijk slagroomgebak”.)

Om even de sfeer aan te geven een voorbeeld: om de te winnen prijs van een VIP-bezoek voor 5 personen (aantal personen corona afhankelijk) bij een van de tien deelnemende Oldambtster galeries te regelen denk ik aan het volgende: de galerie krijgt door de loterij gratis reclame en naamsbekendheid. Kenmerkend bij een VIP-arrangement bij een galerie is het ontvangst met een koel glas witte wijn. Iedere deelnemende galerie ontvangt van FAB 2021 Oldambt twee flessen wijn. Dan zijn er bij dit winnende lot dus drie organisaties die profiteren van deze loterij en dat is a. de galerie, die naamsbekendheid krijgt plus bezoek van 5 personen en dat zijn mogelijk nieuwe klanten; b. de prijswinnaars zelf, die anders misschien wel helemaal niet een galerie hadden bezocht maar eigenlijk wel boven de nieuwe bank een schilderij zoeken; en c. een lid van het team CPO, die de eigenaar en het personeel van de galerie beter heeft leren kennen. En als de galeriehouder zelf nog iets meer wil doen, bij voorbeeld een hapje serveren bij de wijn voor zijn VIP-gasten, dan is dat uiteraard prima.

FAB 2021 Oldambt met meer dan 100 prijzen. Dat zijn meer dan 100 interacties tussen instellingen op het gebied van kunst & cultuur en erfgoed met echte aandacht voor hun doelgroepen. Met een redelijke onkostenvergoedingen voor door de corona-crisis niet optredende en daarom thuiszittende kunstenaars. En zoveel mogelijke min of meer extra communicatie en publiciteit is in de corona-crisis marketingtechnisch voor meerdere organisaties erg belangrijk en misschien wel van levensbelang.

Even een eerste globale financiële onderbouwing van FAB 2021 Oldambt:

Inkomsten 2.500 x 10 euro25.000
15% voor de loten verkopende culturele organisaties
3.750
Kosten organisatie loterij w.o. drukwerk en promotie2.250
Secretariële begeleiding ( min of meer professioneel)6.000
De 40 hoofdprijzen2.000
De 60 overige prijzen1.000
Onvoorzien1.000
Opbrengst voor het CPO9.000

De voornoemde bedragen zijn uiteraard ook anders in te vullen zijn afhankelijk van waar de problemen het zwaarst wegen. Van die 9.000 euro zou ik persoonlijk gelijk 2.500 euro reserveren voor de CULTUURPRIJS 2021 van de gemeente Oldambt. (1.000 euro als prijs beschikbaar stellen, 500 euro voor een kunstwerk voor de winnaar als blijvende herinnering en 1.000 euro voor de productie, promotie, organisatie en prijsuitreiking.)

Opgesteld voor het CPO Oldambt d.d. 16-06-2020 door K.B. van Slochteren. Aanpassingen en verbeteringen van dit plannetje zijn altijd welkom.

Email: [email protected].

Website: www.keesvanslochteren.nl.