Column van Kees nummer 3 van 2020

CONTANT GELD NIET AFSCHAFFEN.

Laten we hopen nu de Rabobank in Scheemda dicht is en het bankgebouw te koop staat dat er nog wel zo`n gele geldautomaat (cashmachine) in Scheemda zal komen en blijven.

De banken en onze overheid proberen gezamenlijk ons het gebruik van munten en bankbiljetten (het gebruik van “chartaal geld” heet dat officieel) te ontmoedigen. Wij moeten zoveel als mogelijk met de pinpas betalen. Contant geld is nog een wettig betaalmiddel, maar winkels zijn nu al niet meer verplicht contant geld aan te nemen. Er zijn steeds meer voorstanders die al het contante geld helemaal willen afschaffen. Niet alleen in Nederland maar ook in Denemarken en Duitsland zijn voorstanders van het afschaffen van contant geld bezig met de eerste wetvoorstellen over het afschaffen van contant geld.

Bij bv. het Grasnapolsky Festival in Scheemda kon alleen maar met de pin worden betaald. Er zijn momenteel ook meerdere winkels (zoals de groentewinkels van Marqt) die contant geld weigeren en gaan voor pin-only. Graag wil ik de discussie hierover wat aanzwengelen. Het lijkt mij persoonlijk erg belangrijk dat de burger zijn contante geld niet laat afpakken, want contant geld is vrijheid.

Waarom moeten wij dan van onze overheid en van onze banken bij voorkeur met de pin betalen en groeit hun wens van het helemaal afschaffen van contant geld?

Er zitten natuurlijk ook voordelen aan het afschaffen van contant geld:

  1. Minder kosten voor bedrijven zoals winkels. Digitaal geld is voor hen minder arbeidsintensief op de werkvloer (bv. bij het controleren, beveiligen, kassa`s tellen, etc.) dus voordeliger dan contant geld.
  2. Minder misdaad. Contant geld verbieden dwingt criminelen digitaal te betalen. Overboekingen van steekpenningen, afpersingen en fraude zijn digitaal gemakkelijker terug te vinden dan indien er contant wordt betaald. ( Ongetwijfeld komen er later wel nieuwe mogelijkheden bij voor de misdaad bij voorbeeld via bitcoins en andere digitale munten.)
  3. Minder belastingontduiking. Als contant geld wordt afgeschaft moet je wel belasting betalen om te kunnen beschikken over de winsten.

Een aantal nadelen van het afschaffen van contant geld:

  1. We hebben geen invloed op hoeveel de banken aan ons willen verdienen. De banken zullen ongetwijfeld alle mogelijke werkzaamheden in rekening brengen en alle transactiekosten geleidelijk verhogen. Contant betalen kost niets. Vroeger kregen we zelfs 2% korting bij contant betalen
  2. Uw privacy is bij pin-only weg. Uw bank, uw overheden en zelfs IT-criminelen in het buitenland hebben bij digitaal betalen onmiddellijk kennis van uw bezoek aan de supermarkt, kledingzaak, sauna, café, restaurant, sigarenboer en bordeel. Economen zullen genieten van alle mogelijkheden die hun inzicht op door hen geanalyseerde digitale uitgaven biedt. Indien ze bij voorbeeld zien dat u vaak naar de slijter gaat, dan wordt uw ziektekostenverzekering duurder want dan bent u een alcohollist. U kunt bij uw bestedingen die afwijken van de gemiddelde Nederlander een corrigerend telefoontje of een indringend mailtje verwachten.
  3. Uw contant geld is alleen afhankelijk van uzelf. Dus altijd betrouwbaar en zit in uw portefeuille of kluisje. Digitaal geld verdwijnt soms zo maar door internetfraude en internetdiefstal, waarvoor de politie niet altijd tijd heeft om dit op te lossen. Uw bank is niet verplicht digitaal verdwenen geld aan u te vergoeden. Bij contant geld kunt u altijd zo bij. Maar als uw bank failliet gaat zal het een lange periode zeer lastig zijn om digitaal (nu nog met een garantie van de overheid, dat wel) via een andere bank bij uw verdwenen geld te komen. Het is al lastig om bij uw digitale geld te komen bij een serieuze stroomstoring of bij een cyberaanval uit bv. de Oekraïne, door skimmen en phishing of simpelweg door een scheurtje in uw bankpasje. Digitaal geld is ook extra lastig voor ouderen, voor minder begaafde mensen en gehandicapten.
  4. Nederland is welvarend mede door het vele zwarte geld. Een zevende deel van onze economie gaat volgens het Parool zwart. En zwart geld moet worden wit gewassen om te kunnen uitgeven. Zwart geld sparen is digitaal nagenoeg onmogelijk en daarom wordt zwart geld voor een belangrijk deel vrij snel uitgegeven en dat heeft een positief effect op de economie via bv. de extra omzet in winkels en de horeca. ( De omzet in ecstasy is in Nederland vele malen groter dan de totale omzet in zuivel.)  

De voordelen van het afschaffen van contant geld wegen zeker niet op tegen de nadelen. Al uw gangen zijn bij alleen digitaal betalen gemakkelijk na te gaan en uw uitgavenpatroon is goed te controleren. Willen we dat? Nederlandse banken hebben al een flinke boete gekregen omdat ze de gegevens van uw aankopen in winkels verkochten. Contant geld moet blijven. Indien u altijd met de pinpas betaalt en altijd internetbankiert dan zullen ook de allerlaatste vestigingen van banken in onze regio opdoeken. Moeten we dan van euro`s over gaan op decentrale geldsystemen zoals bitcoins?

Publicatie van “de columns van Kees” via de website: www.keesvanslochteren.nl .

K.B. van Slochteren. September 2020.