Column van Kees nummer 1 van 2020

Onze gemeente Oldambt ontvangt uit het gemeentefonds maar liefst 35% meer dan gemeenten in Nederland gemiddeld ontvangen ( 2.410 euro per inwoner). De gemiddelde inwoner van de gemeente Oldambt betaalde aan OZB 40% meer dan landelijk gemiddeld. (landelijk 241 euro per persoon, in de gemeente Oldambt 337 euro). En dan klaagt de gemeente Oldambt dat ze niet rond kan komen en wil ze daarom de gemeentelijke belastingen zoals de OZB gefaseerd zeer fors verhogen. Een zeer onlogische reactie.

De gemeente Oldambt staat er met grote tekorten op de begrotingen financieel slecht voor. Maar waarom moet onze gemeente Oldambt de tekorten in haar gemeentelijke bedrijfsvoering zonder schaamte gaan ophalen bij haar inwoners? Het aantal betaalde banen van de burgers binnen de gemeente Oldambt ligt 19% lager dan landelijk gemiddeld in Nederland. Het aantal bijstandsuitkeringen ligt 44% hoger dan gemiddeld. Het aantal mensen met een hoog inkomen ligt 60% lager dan landelijk gemiddeld. En het aantal faillissementen lag in 2019 maar liefst 74% hoger dan gemiddeld in Nederland.

Beseft de gemeente Oldambt wel dat haar inwoners leven in omstandigheden met financiële problemen en dat die problemen vergroot worden door de coronacrisis? Harder geraakt worden dan de gemeente zelf? Veel ondernemers hebben of zullen de komende periode door de coronacrisis hun deuren moeten sluiten. Flexwerkers en mensen met een oproepcontract of een tijdelijke baan raken hun banen kwijt. Gepensioneerden hebben al meer dan 10 jaren moeten bemerken dat hun pensioen niet is geïndexeerd. Inwoners, die eerder al met heel veel moeite nauwelijks konden rondkomen, komen nu in de problemen doordat de gemeente Oldambt de OZB gefaseerd zeer fors gaat verhogen. De politieke partijen zouden moeten eisen dat de OZB in de gemeente Oldambt niet wordt verhoogd maar, veel beter, dat de OZB fors zal moeten worden verlaagd om te komen op minimaal het landelijke gemiddelde. Of gezien de lage inkomens bij de burgers van onze gemeente Oldambt zelfs te streven naar een lagere OZB dan het landelijk gemiddelde.

De gemeente Oldambt zou in plaats van de gemeentelijke belastingen te verhogen kunnen gaan bezuinigen door de eigen organisatie efficiënter en effectiever te maken. Er zijn vele gemeenten in Nederland van vergelijkbare omvang als de gemeente Oldambt met 6 ambtenaren per duizend inwoners; de gemeente Oldambt geeft op haar website aan 400 medewerkers te hebben op 38.000 inwoners en dat zijn 10,5 ambtenaren per 1000 inwoners. Het lijkt dus logisch om het aantal ambtenaren fors te verminderen indien die 400 medewerkers ook 400 fte`s zijn. Maar er zijn zelfs gemeenten in Nederland met minder dan 6 ambtenaren per 1.000 inwoners ……

De OZB per inwoner bedroeg in de gemeente Oldambt vòòr de komende grote verhogingen van meer dan 5% per inwoner 337 euro. In de gemeente Aa en Hunze bedraagt de OZB per inwoner slechts 173 euro, in de gemeente Tynaarlo 165 euro, in Stadskanaal 208 euro, in Midden Drenthe 190 euro. Gemeente Oldambt kijk eens bij andere gemeentes. Leer van andere gemeentes. Gemeente Oldambt, ga je tekorten niet halen bij de inwoners. Leg niet de rekening neer bij je burgers maar hervorm de eigen organisatie. Kies voor een efficiëntere bedrijfsvoering en ga veel forser bezuinigen.

Publicatie van deze column via: www.keesvanslochteren.nl .

K.B. van Slochteren. Juli 2020.