De filosofie van Geurt Busser

De Vrienden van Filosofie Oost-Groningen organiseren een lezing over de filosofie achter de schilderijen van de bekende Groninger kunstschilder Geurt Busser. Het wordt niet alleen een filosofielezing over zijn werk als beeldend kunstenaar, maar ook een beschouwing over de natuur in het Waddengebied dat in de optiek van Geurt Busser steeds meer het decor vormt voor slechts de kassa`s van de toeristenbranche.

De stugge grootsheid van het noordelijk kustgebied en de Werelderfgoed Waddenzee moeten aantrekkelijk worden gemaakt voor het massatoerisme. Geurt Busser is het daar niet mee eens. Als “De Waddenschilder” vecht Geurt voor een gaaf Groninger landschap, is hij tegen bodemdaling, tegen overmaatse windmolens, tegen bomen in het Groninger landschap die hoger groeien dan de middeleeuwse kerktorens en hij is voor een ongerept wad. In zijn boek “Uit liefde” betoogt Geurt Busser dat het Waddenfonds wordt aangewend voor activiteiten die schadelijk zijn voor de natuurwaarden, de belevingswaarden en de integriteit van het Waddengebied. De 800 miljoen voor het Waddenfonds en de 200 miljoen voor de Waddenacademie van de NAM als compensatie voor eventuele schade ziet hij – tot zijn spijt – als sneeuw voor de zon verdwijnen aan toeristische projecten, symposia en bijvoorbeeld aan zandsuppleties die nu een verfoeide onvruchtbare laag op de bodem van het wad vormen.

Momenteel investeert het Waddenfonds 6 miljoen euro om de natuur beter te kunnen beleven ten einde het toerisme langs onze noordelijke kust te kunnen verdubbelen. Geurt Busser geeft hierover in de filosofielezing van 27 januari 2020 zijn eigen mening weer.

De essentie van deze lezing wordt prachtig uitgebeeld door een illustratie van Ben van Voorn uit het boek van Geurt Busser:

Attentie: Het ‘kerkje’ – Molenstraat 14 te Scheemda – is inmiddels te klein geworden door de grote belangstelling voor de filosofielezingen van Vrienden van Filosofie Oost-Groningen. De locatie van de lezing op 27 januari 2020 wordt horecabedrijf Onder de Toorn, Oosterstraat 2 te Scheemda. Zaal is open vanaf 19.00 uur. Aanvang is 20.00 uur. Uw bijdrage in de kosten: 7,50 euro.