Welvaart in Oost-Groningen

Een wethouder in de Oost-Groningse gemeente Oldambt is afgetreden omdat hij wat hij belangrijk vond voor het bevorderen van de welvaart van de inwoners van zijn gemeente niet meer kon garanderen. Maar wie in de Oldambtster politiek heeft er nu ècht verstand van hoe men in een gebied de welvaart kan stimuleren of wie heeft er een studie gevolgd over hoe de welvaart in onze gemeente vergroot kan worden?

Op maandag 25-11-2019 organiseren “De Vrienden van Filosofie in Oost-Groningen” voor u een filosofielezing met als spreker de filosoof Jabik Veenbaas over het boek “The Wealth of Nations” (De welvaart van landen) van de moraalfilosoof Adam Smith, de Schotse pionier op het gebied van de politieke economie. Deze politiek-economische klassieker van Adam Smith behoort tot de meest aangehaalde, maar minst gelezen boeken uit de geschiedenis. Wat overal wordt geciteerd uit het boek zijn een handvol termen en passages die u misschien zelf ook nog wel kent van uw middelbare school, Met stip boven aan natuurlijk de “onzichtbare hand” en als tweede “de speldenfabriek”. Het studieboek van meer dan duizend bladzijden van Adam Smith is moeilijk leesbaar en een originele versie is momenteel minimaal een kwart miljoen waard. Zelfs in onze Tweede Kamer ligt dit boek van Adam Smith en daar zijn ze in Den Haag een beetje trots op.

De filosoof Jabik Veenbaas heeft evenwel zeer recent als eerste het gehele boek “The Wealth of Nations” integraal in het Nederlands vertaald en voorzien van een uitgebreide toelichting. Het vertaalde boek “De welvaart van landen” sloeg in als een bom. Zelfs het dagblad de NRC besteedde er kort geleden maar liefst 3 hele pagina`s aan. Alle reden dus om Jabik Veenbaas te vragen naar het Oldambt te komen om ons in een lezing iets over de inhoud en het belang van het boek uit te leggen. Jabik Veenbaas studeerde Engels aan de UvA en filosofie aan de VU te Amsterdam. Hij is werkzaam als filosoof, dichter, schrijver, vertaler en publicist.

Castricum, 15 februari 2007. Schrijver Jabik Veenbaas. Foto Martin Mooij

Waarom is Amerika welvarender dan India? Waarom is Oost-Groningen minder welvarend dan het Duitse Beieren? De filosofielezing van Jabik Veenbaas in Scheemda behandelt talrijke onderwerpen die nog steeds ter discussie staan. Zoals het belang van een hoog of een laag loon. Geen minimumloon, maar wel een maximumloon. Het nut van een vrije internationale markt. De verdeling van de arbeid. De onderliggende waarde van ons geld. Wel of geen hogere belasting voor de rijken, etc. En hoe zou Adam Smith tegen onze huidige maatschappij aankijken? Zou hij vinden dat zijn beroemde ‘onzichtbare hand’ in onze economie goed functioneert? Wat zijn de lessen die we in 2019 uit zijn werk kunnen trekken?

ATTENTIE. Deze filosofielezing wordt niet meer gegeven bij het kerkje aan de Molenstraat 14 in Scheemda!! Vanwege de te sterk groeiende belangstelling voor de filosofielezingen van “de Vrienden van de Filosofie in Oost-Groningen”, dankszij hele boeiende sprekers, vindt deze filosofielezing plaats in de grote zaal van de Oldambtster herberg hotel de Esbörg.

Filosofielezing komende maandagavond 25-11-2019 / locatie lezing: de Oldambtster Herberg Hotel de Esbörg, Esbörgstraat 16 te Scheemda / zaal open 19.00 uur / aanvang filosofielezing 20.00 uur / uw bijdrage in de onkosten 7 euro 50 / organisatieteam Kor de Vries, Wilmien Haasken-Nobel, Jan Pieters en Kees van Slochteren / www.filosofieoostgroningen.nl